dimecres, 20 de gener del 2010

Notícia al diari digital del Camp de Túria



Bétera celebra sis segles de tocs de Santa Maria


La localitat del Camp de Túria celebra els 560 anys que porta la campana gran de les menors, al temple de Santa Maria, tocant per als beterans amb un so únic. A més a més, són ja 70 anys els que porta repicant i redoblant una altra joia del bronze, la menor de les grans campanes de Sant Josep. Per celebrar aquests anys d'art musical campaner, el gremi que s'ocupa de curar d'aquest ofici llegendari farà protagonistes durant tot el 2010 a aquestes campanes, que seran les usades en cada toc manual, contribuint així, també, a divulgar els secrets d'aquest instrument musical.


Segons conten al diari de la comarca, els campaners de Bétera "encara hem de confirmar la data, però es farà una missa en honor a la campana de Santa Maria", i afegeixen que servirà per delitar-se "amb la seua veu meravellosa i única". Aquest tresor medieval va sofrir un deteriorament importantque la va fer badar-se en part, quebrant la seua veu. Per la qual cosa durant onze anys Bétera no va poder escoltar el seu toc i ara, des de 2008, torna a ser sant i senya del so del poble.

com no, el dia en el qual es fan els vols de la campana de Sant Josep, una altra missa estarà dedicada a la campana d'aquesta església de Sant Josep, que va arribar a Bétera l'any 1957, perquè no hi havia prou campanes disponibles aquell any. També és una campana de gran valor artístic i musical, com les de Santa Maria, Crist Rei o el Campanil.

Aquesta campana de Sant Josep és una de les quadre peces que queden per restaurar a Bétera, i des del gremi esperen que siga possible recuperar-les totes en el present any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pròximament!

Catalogació i documentació de les campanes de Bétera.