dimarts, 31 d’agost del 2010

Documentació de la campana de l´ermita de la Divina Pastora.



Hola a tots, despres de les festes patronal i d´unes setmanetes de vacances, tornem al món de les campanes, en especial amb la ampliació de la documentació de la campana de l´ermita de la Divina Pastora, realitzada aquesta documentació el dijous dia 5 d´Agost per els campaners Jairo Molina de Bocairent i Natxo Sanchez de Bétera.
Vam putjar per l´escaleta de fusta en no molt bon estat de conservació, vam arribar a la teulada, caminant amb molta cura, ja que les teules tenen molts anys i hi ha algunes que es troben prou soltes. Vam arribar a l´espadanya que la veritat estaba prou ben conservada del que pensabem aixi tambe com la campana, mecannitzada no fa molts anys per Manclús sustituint la truja original de fusta per una altra de fusta d´estil valencià prou allargada que no es pareix gens a l´original. Be vos deixem amb la documentació de la campana i ampliarem el aprtat d´aquesta campana a l´esquerra del blog:

Nom de la campana: Divina Pastora.
Localització: Espadanya de l´ermita.
Pes aproximat: 60kg
Diametre: 50cm
Contrapés: Fusta Manclús, substitueix a uno de fusta àntic.
Mecanismes per a tocar-la: motor de vol a impulsos.
Any de fundició: 1871.
Epigrafia: *LA DIVINA PASTORA* 1871
Fonedor: desconegut.
Tocs actuals: Diumenge de Rams, Vols a missa tots els dilluns d´éstiu, Vol amb la resta de campanes del poble el dia 15 d´Agost, Vols a les festes de la Divina Pastora.
Tocs tradicionals: l´ermita abans de edificar-se l´esglessia dels Desamparats va ser parroquia, aixi que els tocs tradicionals son: diferents vols a missa i festius i difunts.
Estat Actual: Restaurada l´any 2004, mecanitzant-la i camviant-li la truja original per una nova de Manclús.
Estat anterior: campana fixa, martell interior impedint el volteig i foradada la corana per passar els cables del martell.
Edifici: Ermita de la Divina Pastora de Bétera.
Pertany: Esglessia de la Purissima Concepció de Bétera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pròximament!

Catalogació i documentació de les campanes de Bétera.